Ghid de calatorie Bucuresti - Albena - Balcic - Dalboka - Bucuresti
Aceasta nu este o postare dedicata luxului de pe litoralul turcesc, nici aglomeratiei din Mamaia. NU. Aceasta este o postare despre cum iti poti petrece un weekend frumos si linistit la mare, la 60 km de Romania, dar cu servicii, conditii si preturi mult mai bune decat in tara ta.
Impartasesc cu drag impresiile mele din weekend-ul petrecut in Albena la sfarsit de iulie 2015 si va scriu, asa cum ma pricep, un mic ghid de calatorie pentru traseul Bucuresti - Albena - Balcic - Dalboka - Bucuresti.
Cum ajungi in Albena, cati km faci dus-intors si cat te va costa benzina
Am ales sa mergem pe ruta Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Varna - Albena, gandindu-ne ca, fiind vineri, multi vor dori sa mearga pe Autostrada Soarelui si va fi aglomerat atat la iesirea din Bucuresti cat si la cea de pe autostrada spre vama. Am plecat din casa la 7 si am ajuns la hotel, Vita Park, la ora 13. Asta in conditiile in care la Giurgiu se fac lucrari pe pod si pentru ambele sensuri se circula pe o singura banda (am stat aprox o ora, cu tot cu achizitionarea vinietei de Bulgaria 5 euro si plata taxei de pod 3 euro) + Google Maps ne-a pacalit si am ocolit din cauza lui cam 15 km.
Ideea este urmatoarea: drumul este bun si foarte liber intre Ruse si Varna, pe drumul E70 si pe portiunea de autostrada, dar si intre Varna si litoral. Nu ai nevoie de multe indicatii, important este sa nu te abati de la drum, caci permanent vei vedea indicatoare care iti arata sa mergi drept spre Varna, iar per total nu vei face mai mult de 5 ore din Bucuresti.
Apoi, in Varna, daca trebuie sa cobori spre litoral, ai indicatoare care iti arata sa mergi spre Balchik. Mergi pe E85 pe langa mare si cobori prin dreapta acolo unde ai nevoie.
Desi distanta.ro si Google Maps ne sfatuiau sa ocolim Varna pe sus si apoi sa coboram, noi am ales sa traversam orasul si sa mergem pe langa mare.
La intoarcere, duminica fiind, am riscat putin alegand sa ne intoarcem pe Autostrada Soarelui. Asta pentru ca din Albena am urcat spre granita cu Romania si am mers in Balchik, apoi la ferma de midii din Dalboka si nu avea rost sa facem cale intoarsa spre Varna.
Am avut noroc, drumul a fost foarte liber chiar si pana la intrarea pe autostrada si chiar si la podul Cernavoda, unde nu am riscat sa primim eroarea platii prin SMS si am ales sa stam la o coada destul de scurta pentru a plati taxa de 13 lei. Din momentul in care am plecat de la ferma Dalboka si pana cand am ajuns in Bucuresti am facut 4 ore jumatate.
Ce este de vazut si de facut in Albena
Parcul central Albena |
Prin statiune |
Daca ar trebui sa descriu Albena in doar 3 cuvinte, acestea ar fi: curatenie, verdeata, voie buna. Statiunea mi-a facut o impresie foarte buna inca din primele ore, la fel si oamenii si hotelul. Se vede ca privatizarea a prins bine statiunii (65% actiuni straine, 35% actiuni ale statului bulgar).
In Albena ai mini terenuri de golf, pista de karting, aqua park, restaurante pe plaja, poti practica sporturi pe apa, te poti plimba prin parcuri sau poti inchiria masinute de golf si biciclete.
Plaja Albena |
O plaja incredibil de curata si cu nisip foarte fin, unde fiecare turist avea din partea hotelului o umbrela cu 2 sezlonguri si un cosulet de gunoi. La fiecare 100 metri salvamari prietenosi care stiau engleza si care erau foarte vigilenti, restaurante si librarie pe plaja si absolut toate drumurile inconjurate de copaci si flori. Aerul curat si foarte "respirabil". De altfel, statiunea Albena se afla la marginea rezervatiei naturale Baltata, o padure imensa cu sute de specii de animale si plante protejate de lege.
Librarie pe plaja si spatiu special pentru practicantii de yoga. Ce ziceti de asta? |
Nu am vazut caini vagabonzi, nu am vazut absolut nimic aruncat pe jos, erau peste tot cosuri de gunoi cu pungi puse si multe, multe flori. Efectiv nu iti venea sa crezi ca esti la 60 de km de litoralul tarii tale si ca la tine in tara nu poate fi asa. Si sa stiti ca statiunea era plina de romani, dar romanii aici respectau curatenia si conditiile oferite, nicidecum nu aruncau stiuleti de porumb la marginea plajei si nici nu dadeau drumul la maxim la muzica.
Vita Park Albena |
Cat despre cazare, am ales un hotel de 3 stele, cu regim all inclusive plus si cu acces gratuit la Aquamania, aqua park-ul Albenei.
Aquamania Albena |
Ce poti face pe drumul dinspre Albena spre Romania
Daca te intorci pe Vama Veche, poti trece prin Balchik ca sa vizitezi Gradina Botanica si Castelul Reginei Maria. Poti lasa masina in pacarea din fata aleii cu suveniruri si costa 2 leva (5 lei) ora cu bon. Intrarea costa 6 leva (13 lei) la gradina si 5 leva (11 lei) la castel. Din nou, foarte curat si bine amenajat, aerisit si minunat pentru poze.
Balcic (Balchik) |
Apoi, in drumul spre Vama treci prin Kavarna si te poti abate putin in jos spre malul marii ca sa ai parte de o super experienta la ferma de midii Dalboka (Dalboka Mussel Farm). Va sfatuiesc sa lasati masina sus si sa mergeti pe jos pana la ferma, caci drumul este abrupt iar parcarea este mereu ocupata mai ales daca mergeti in weekend. Drumul este tare placut pe jos, mai putin la intoarcere cand trebuie sa urcati cu burtica plina :) dar tot nu e de rau, sa stiti. Aici am mancat pentru prima data midii si au fost geniale (seamana cu creierul pane, dupa parerea mea). La fel de gustosi au fost crevetii si cartofii cu branza. Nu degeaba atatia prieteni inaintea noastra laudasera ferma. Aaaaa si puteti plati in leva + lei sau doar in lei, daca ii spuneti chelnerului de la inceput.
Dalboka Mussel Farm |
Ca sa va faceti o idee despre preturi, va spun ca noi am platit 80 lei pe 2 ape minerale + 1 espresso + 2 frigarui de midii pane + 1 frigaruie de midii la gratar + 1 ulcica de midii cu vin si usturoi + 1 portie de creveti + 1 portie de cartofi cu branza + 4 felii de paine prajita. Si sa mananci bunatatile astea cu apa marii la un pas de tine...
La plecare am urcat incet, incet si ne-am intalnit cu o multime de romani care ne intrebau curiosi cum a fost masa. Dupa ce ne-am intors in drumul principal, a mai durat cam 40 de minute pana am ajuns la granita si am dat cu ochii de nebunia si kitsch-ul din Vama. Welcome back to Romania! :))
Concluzia
Imi doresc tare mult sa pot sa am parte de asemenea conditii pe litoral si fara sa trec granita. Cu mai putin de 400 euro in 2 persoane am avut 3 super mese pe zi cu gustari si bauturi oricand de-a lungul zilei, acces la aqua park, cazare intr-o camera mare si moderna, acces la piscina si la mai multe restaurante si baruri. Oare cu ce suma as fi putut face toate astea intr-un weekend in Romania? Speranta moare ultima, stiti cum se spune.
Pana atunci insa, va invit sa imi povestiti experientele voastre de calatorie in Bulgaria. Unde ati fost, cum a fost, cat a costat, etc. :)
Sa aveti parte de o vara minunata!
UPDATE AUGUST 2020:
Dragii mei, va astept pe https://edebine.ro si pe https://www.facebook.com/edebine.ro - proiectul meu matur, pentru minte si suflet. Aici veti gasi doar postari pozitive, constructive, menite sa va puna zambete pe chip si sa va ajute in dezvoltarea voastra personala. Totul se rezuma la lucruri simple. O sa le descoperim impreuna. E de bine! .ro
M-am simtit la fel de bine, mi-a placut tare mult totul, asa ca...peste cateva saptamani voi merge din nou la Albena. Felicitari pentru tot ce-ai scris!
RăspundețiȘtergereMinunat! Ma bucur tare mult ca v-a fost util articolul si ca v-ati simtit bine. Sa aveti parte de zile frumoase si la urmatoarea vizita! :)
ȘtergereSi cu posibilitatea de a ramane fara masina cum e ? La noroc ?
RăspundețiȘtergereBuna! Sa stii ca noi ne-am simtit mai safe ca oricand in Bulgaria. In rest, da, recunosc, mai ales cand se lasa seara/noaptea si circulam cu masina in BG, mi-e frica de mor. Nu as lasa niciodata masina intr-un loc nepazit.
ȘtergereStatiunea e bine pazita,intrare/iesire cu bariere, politia circula non-stop, nu se poate iesi din statiune fara tichetul platit (tichetul de parcare, primit la intrare).
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, asa este. Noua Albena ni s-a parut cea mai echilbrata statiune bulgareasca dintre cele apropiate de Romania. Mai multa verdeata, mai multa liniste, mai multa curatenie. Nu stiu daca si acum, in 2019, este la fel, dar noua asa ni s-a parut.
Ștergere