Bucharest International Air Show (BIAS) 2015. Minunat!

                     " Cine crede in zbor, este stapan peste zare! "  Lucian Blaga

Nici ca puteam marca cele 30.000 de vizite pe blog cu o postare mai potrivita - despre zbor.

Si despre Bucharest International Air Show 2015 (sau BIAS 2015)!


INTRO: cand eram mica spuneam ca vreau sa fiu vanzatoare, preot sau sa fac armata. Prima varianta s-a "evaporat" rapid, a doua era total imposibila, iar a treia s-a concretizat (doar) intr-o mare pasiune pentru tot ce inseamna uniforma, armata, misiuni speciale si, mai ales, avioane. Iubesc sa pozez cerul, imi plac la nebunie elicopterele si avioanele (in special cele de lupta) si as sta toata ziua in aeroporturi. Nu gasesc o explicatie concreta, stiu doar ca toate imi trezesc sentimente de nedescris si ca o sa regret toata viata faptul ca nu am urmat o cariera care sa ma aduca aproape de pasiunea mea.

Credit foto: Gloria Fugarelu, colega mea care mi-a
permis sa folosesc cateva din pozele facute de ea ;)

Coincidenta sau nu, saptamana trecuta am aflat ca in fiecare an pe 20 iulie, ziua mea de nastere, se sarbatoreste Ziua Aviatiei Romane si Ziua Aviatorului. Asa ca pasiunea mea pentru avioane a capatat un sens si mai frumos. Poate si o explicatie :)

Gata cu introducerea. Sambata, 20 iunie 2015, am fost la BIAS. Am asteptat ziua asta 1 an, m-am raportat la ea timp de o luna si o sa ma mai raportez inca una de acum incolo. Desi cei de la Turkish Stars nu au mai evoluat, iar prietenele mele au plecat pentru ca ploua si se facuse frig, am simtit ca trebuie sa raman fie si singura. Si nu m-am inselat. Soarele a iesit din nori dupa ora 18 si am avut parte de un super show aviatic in crepuscul.

Imi cer scuze de pe acum pentru calitatea pozelor. Sunt facute cu telefonul.




Iata ce pe cine am putut admira atat cat am stat (4 ore):



1. Expozitia din curtea si hangarul ROMAERO. La aceasta expozitie au participat mai multe tari, printre care USA, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Pakistan si, bineinteles, Romania. Au fost expuse avioane si elicoptere, de agrement si de lupta, unele vechi, altele mai noi si cateva prototipuri foooarte interesante. 








2. Jurgis Kairys (pe care imi doream foarte mult sa il vad in actiune). Este unul dintre cei mai cunoscuti piloti acrobati din intreaga lume, dar si un mare inginer aeronautic. Are 63 de ani, numeroase acrobatii ii poarta numele si, totodata, este si antrenorul echipei de acrobatie aviatica a Aeroclubului Romaniei.






3. Letonii zambareti de la Baltic Bees, care nu s-au temut de vremea capricioasa si au respectat programul stabilit (spre deosebire de Turkish Stars, care m-au dezamagit putin). Imi trece pana in vara 2016 :))








4. Conationalii de la Hawks of Romania, echipa de acrobatie a Aeroclubului Romaniei :D





5. Evolutia solo Eurofighter Typhoon din partea Fortelor Aeriene Britanice (unul dintre cele mai performante avioane supersonice din lume). Incredibila experienta!!! Avionul a fost atat de aproape de sol si a trecut pe deasupra noastra cu o viteza de aproximativ 1000 km /ora! Sunetul acela asurzitor si frumos care parca te taia pe jumatate, mirosul de kerosen ars... 



6. Evolutia solo a avionului MIG 21 Lancer din partea Fortelor Aeriene ale Romaniei. Sa vezi un supersonic romanesc cum scoate flacari la propriu, si asta cu Metallica - Master of Puppets pe fundal, este o experienta de vis!


7. Joaca foarte aproape de sol a elicopterului IAR 330 din partea Fortelor Aeriene Romane. De-a dreptul nastrusnic pilotul si elicopterul sau. Ne-a coafat gratis, ne-a incantat si ne-a salutat din aer.




8. Evolutia planoarelor White Wings din partea Aeroclubului Romaniei pe muzica live a trupei Amadeus. A fost un zbor lin, duios si placut.

9. Aeroclubul Romaniei - lansarea formatiei de parasutisti de la 3000 m altitudine. Mai intai niste puncte mici mici sus de tot, apoi s-au conturat trupurile de oameni si ne-am dat seama cu totii ca au artificii legate de picioare. Au coborat cel putin 30 de secunde fara parasuta dupa care, odata pornite parasutele, a inceput un adevarat foc de artificii din picioarele prasutistilor. A fost frumos chiar si la aterizare, caci nu le-a fost deloc usor sa aterizeze pe ciment in conditiile in care de talpile lor erau legate niste tije metalice.

10. Ultimul moment pe care l-am prins, din pacate din mers caci ma grabeam sa plec, a fost momentul Air Bandits - acrobatii impresionante imbinate cu efecte pirotehnice pe care eu una nu le-am mai vazut. Si asta cu Rammstein - Du Hast pe fundal! Este unul dintre momentele care a facut cunoscuta in intreaga lume trupa Air Bandits, formata din mai sus mentionatul Jurgis Kairys si romanii curajosi de la Iacarii Acrobati.

Multe poze spectaculoase si toate filmarile, inclusiv cu avioanele supersonice, le puteti gasi pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe pagina oficiala Bucharest International Air Show. ENJOY!!!

Ah, abia astept editia BIAS 2016 :) Am invatat din experienta de anul acesta si stiu ce am de facut la anul pentru ca pozele sa iasa perfect si sa nu mai ratez vreun moment important. Cam atat despre BIAS 2015. Imi pare bine ca m-am intors pe blog si ca am impartasit cu voi sentimentele mele legate de zbor.

                

" Odata ce ai zburat prima data, vei merge mereu pe pamant cu ochii ridicati spre cer, caci acolo iti vei dori iar si iar sa te intorci"   Leonardo da Vinci
 
UPDATE AUGUST 2020: 

Dragii mei, va astept pe https://edebine.ro si pe https://www.facebook.com/edebine.ro - proiectul meu matur, pentru minte si suflet. Aici veti gasi doar postari pozitive, constructive, menite sa va puna zambete pe chip si sa va ajute in dezvoltarea voastra personala. Totul se rezuma la lucruri simple. O sa le descoperim impreuna. E de bine! .ro


Comentarii

  1. Foarte frumoase pozele (chiar si cu telefonul) si foarte frumoasa postarea :) Felicitari! Niciodata nu e prea tarziu sa iti urmezi visul. Trebuie doar sa ai incredere in tine ca o sa reusesti si asa va fi!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare